Muziek in de Loge

De muziek vormt de omlijsting van de maçonnieke ritualen en kan daarbij iets wezenlijks toevoegen aan de uitvoering en beleving van het rituaal. Het kan het bewustzijn sterk beïnvloeden en een mystieke ervaring bevorderen, waarbij de gevoelswaarde van een dergelijke ervaring natuurlijk voor een ieder verschillend kan zijn.

De muziekkeuze is vrij, er is geen smaakpolitie.

Beethoven

Wij maken nog wel eens grappen over onze zuiderburen. Maar wist u dat de roots van een van de grootste componisten welke onze westerse cultuur heeft voort gebracht in België liggen! De grootvader van Ludwig van Beethoven emigreerde vanuit België naar Bonn, waar hij zich als vestigde als musicus. Beethoven is geheel geen Duitse naam. Nog steeds kunt u tussen Leuven en Mechelen mensen treffen met de achternaam Beethoven. En daarvan zijn er heden ten dage een drie of viertal mensen die ook daadwerkelijk Ludwig van de voornaam heten. Het zal je toch gebeuren.

Diezelfde zuiderburen kunnen ook geweldige podcasts maken. Zo ook de podcast ‘Beethoven’. In deze podcast vertelt dirigent, musicoloog en groot Beethoven-kenner Jan Caeyers op zijn eigen passionele manier over ‘de mens’ Beethoven. Een prachtig menselijk verhaal over grootse dromen, ambities, familiale en financiële problemen en natuurlijk ook over zijn vele nederlagen in de liefde.

Je hoeft beslist geen klassiek-kenner te zijn om van deze fantastische negendelige Vlaamse podcast te genieten.

Als kleine jongen werd Ludwig om zijn muzikaliteit al opgemerkt. Al snel mocht hij bij de keurvorst van Bonn aan het hof verschijnen om daar zijn muzikale talenten uit te oefenen. Hij maakt zich al snel onmisbaar aan het hof, maar Ludwig wil meer. Hij is ambitieus en wil uit Bonn weg. Te klein voor deze aankomend reus. Hij wil les van de op dat moment grootste superster in de ‘Pop muziek’ van zijn tijd, Wolfgang Amadeus Mozart. Op zestienjarige leeftijd, in 1787, ontmoet hij zijn grote idool in Wenen. En het respect was wederzijds.

Ik beveel u warm aan de Podcast ‘Beethoven’ van Klara op Klara.be of in de Klara App.

Beethoven | Klara – Blijf verwonderd

7 maart 2024
Rouwloge

5 oktober 2023
Inwijding

7 september 2023
Opening Werkjaar